Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Εκοψαν «φέτες» την ελληνική φέτα

Μια τεράστια ευκαιρία για την ελληνική παραγωγή και τη χώρα συνολικά χάθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά εκτιμάται πως βάζει ταφόπλακα στις προοπτικές της φέτας στο εξωτερικό, καθώς αφήνει απροστάτευτο ίσως το πιο εμβληματικό ελληνικό προϊόν στις φθηνές απομιμήσεις που κατακλύζουν τη διεθνή αγορά.


Και αυτό στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι αγωνίζονται να τονώσουν τις εξαγωγές τους, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την παρατεταμένη κάμψη στο εσωτερικό της χώρας. Πολλοί πλέον φοβούνται πως η εξαίρεση της φέτας από το καθεστώς προστασίας που διέπει τα προϊόντα ΠΟΠ και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου θα ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στις πωλήσεις του ελληνικού προϊόντος όχι μόνο στον Καναδά αλλά και στις Τρίτες Χώρες, καθώς πλέον οι ανταγωνιστές θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς κανένα νομικό κώλυμα να διαθέσουν τις φθηνές απομιμήσεις τους.

Ήδη, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τυριών μετά την εξαγωγή, αλλάζουν τη νόμιμη επισήμανση με νέες ετικέτες που αναγράφουν τον όρο φέτα και έχουν σύμβολα ελληνικά σε χώρες που δεν έχουν περιορισμούς στις χρήσεις των όρων. Ανησυχία υπάρχει και για τις τιμές, οι οποίες είναι ήδη κατώτερες της πραγματικής αξίας και της ποιότητας της ελληνικής φέτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου